Wij zijn Carlijn Hesse en Anne-Charlotte Stark, wij zitten op het Valuascollege in Venlo in de klas 3A1. Wij hebben de oma van Anne geïnterviewd voor een geschiedenisproject over de Tweede Wereldoorlog. Doriet Driessen zelf was tijdens de oorlog erg jong, een paar weken oud. Ze was tijdens de bevrijding 1 jaar oud en herinnert zich zelf niet meer veel van de oorlog, maar ze was de jongste in een gezin van 7. Ze had 3 broers en 1 zus en haar ouders. Ze heeft na de oorlog toen ze wat ouder was dus alle verhalen te horen gekregen en met zich meegedragen.

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden Limburgers geëvacueerd naar het noorden van Groningen. Doriet Driessen was nog maar een paar weken oud, samen met haar gezin van 7 mensen stapte ze in Straelen op de trein na uren door de sneeuw gelopen te hebben.  De familie Driessen kwam in Oldenzijl op een boerderij terecht.

Het oude huis

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Doriet Driessen geboren in de kelder van het huis waar ze nu nog steeds in woont. Ze werd geboren terwijl het gezin aan het onderduiken was voor de vliegtuigen van de Duitsers. In de straat waar ze woonde woonde op dat moment wel een zuster die kon helpen bij de geboorte van Doriet.

Onderduikers

Tijdens de oorlog hebben er 2 Engelse soldaten bij de familie Driessen op de zolder ondergedoken gezeten. De Engelse soldaten mochten niet gezien worden door de Duitsers dus werden ook goed verstopt achter een klein luikje op de zolder. ‘De Engelsen waren heel aardig en hielpen als het kon ook met diverse klusjes in het huis’ Vertelde Doriet. De soldaten hebben ongeveer een maand op de zolder gewoond en zijn daarna weer vertrokken. Tijden het verblijf van de soldaten hebben ze 2 Nederlandse vlaggen en een soldaat getekend. Wat je op de foto kunt zien.

De weg naar Straelen

Venlo lag in de oorlog dicht bij een Fliegerhorst, een Duits militair vliegveld, waardoor er diverse bombardementen werden uitgevoerd op Venlo en de Maasbruggen. Door het gevaar van de oorlog besloot het gezin Driessen Venlo te verlaten en veiligheid te zoeken bij een familie op een boerderij in de buurt van Venlo.
Na een paar dagen daar te zijn zagen ze een grote groep mensen voorbij lopen, deze mensen kwamen van plekken uit de omstreken van Venlo zoals Lomm, Arcen en Velden. De grote groep werd geëvacueerd naar het noorden van Nederland, Groningen, in opdracht van het Rode Kruis.

Het gezin besloot ook mee te gaan omdat Limburg te gevaarlijk was om te blijven en omdat ze niet langer wilden blijven op de boerderij. Samen gingen ze als gezin mee met de groep. zonder te weten waar ze heen gingen hebben ze urenlang  door de sneeuw gelopen, met kinderwagens en allemaal andere spullen, ‘Het was een hele koude en lange tocht volgens mijn ouders’ vertelde Doriet.

Uiteindelijk kwamen ze aan bij het Duitse plaatsje Straelen, waar ze op de trein werden gezet naar het Noorden van Nederland, Groningen.

Achtergelaten in de trein

Tijdens de treinreis ontstond er veel paniek en chaos. Er vloog namelijk een grote groep vliegtuigen boven de hoofden van de mensen. Iedereen probeerde zo snel mogelijk in alle stress de trein te verlaten, terwijl Doriet Driessen boven in het bagagenet rustig lag te slapen. Toen de vliegtuigen voorbij gevlogen waren en het gevaar geweken was wist de familie Driessen niet hoe snel ze terug de trein in moesten. Doriet Driessen lag ondertussen nog steeds te slapen. ´De rest van de treinreis liep voorspoedig al waren het af en toe wel wisselende temperaturen binnen de trein’ vertelde Doriet.

De aankomst in Groningen

Na  een lange reis kwam de familie Driessen aan in Groningen, Uithuizermeeden, Doriet Driessen werd samen met haar moeder ondergebracht in een school waar ze een paar nachten mochten overnachten. Uiteindelijk werd de familie bij iemand ingedeeld en werden per koets vervoerd naar de bestemming. Toen ze in het donker aankwamen in Oldenzijl, bij een boerderij waar het vroor dat het  kraakte werden ze ondergebracht bij Willem Hommes.

De laatste maanden tot de bevrijding

Willem Hommes, een vrijgezelle boer, was in het begin helemaal niet blij met het gezin van 5 kinderen. Hij was namelijk geen kinderen gewend. De ontvangst was daarom ook niet erg vriendelijk. ´We verbleven op de zolderkamer waar het erg koud was`, vertelde Doriet ons. ‘Toen een paar dagen later het Rode Kruis kwam kijken werden we naar een andere plek in het huis ondergebracht. In het voorhuis verbleven we toen tot de oorlog was afgelopen in mei. Op de boerderij was genoeg eten voor ons allemaal, dus we hadden het heel goed in Oldenzijl.
Naarmate we daar waren werd onze band met Willem Hommes en zijn broer, die verderop in het dorp woonde, beter. Mijn zus weet nog goed dat toen we met een truck werden opgehaald, Willem Hommes in de deuropening stond en ons huilend nakeek.’

De bevrijding

Op 13 april kwamen de Canadezen Groningen binnenvallen, Wat ook wel de Slag om Groningen wordt genoemd. Groningen was de laatste provincie van Nederland die werd bevrijd, en hoewel Groningen tijdens de oorlog niet veel te verduren had, werd er in de laatste dagen veel gevochten tussen de Canadezen en Duitsers. Er braken veel branden uit  en veel gebouwen zijn beschadigd
Op 16 april 1945 gaven de Duitsers zich eindelijk over. Oldenzijl was als een van de laatste bevrijd, `er was veel blijdschap overal, iedereen was erg blij met de Canadezen’

Terug in Oldenzijl

73 jaar later kwamen Doriet en haar zus, Reni terug in Oldenzijl. Samen gingen ze terug naar de boerderij en maakte ze kennis met kennissen van de familie Hommes. Ruud Jacobs, de zoon van Reni organiseerde dit bezoek nadat hij erachter kwam dat de moeder van een van zijn collega’s, Tineke Wiepkema, samen in een geloofsgemeenschap zit met een van de zonen van de broer van Willem Hommes.
Willem en zijn broer zijn inmiddels overleden dus een ontmoeting met hen zat er niet in. Wel hebben Doriet en Reni de graven van de broers bezocht `Wat erg bijzonder was’ vertelde Doriet.

Reni Driessen vertelde dat ze alles nog herkende en dat ze het heel leuk vond terug te zijn. Ook vond ze het heel leuk om Trijn Bolhuis weer terug te zien, zij woonde tegenover de boerderij en was het enige meisje waar ze mee kon spelen.

Verder bezochten ze de kennissen van de familie Hommes, de familie Ausema en bezochten ze het oude gemeentehuis van Uithuizermeeden. In het gemeentehuis zijn twee glas-in-loodramen die een geschenk waren van Limburg, de ramen erkennen het opvangen van de Limburgse evacués door de gemeente in de Tweede Wereldoorlog

Lees meer interviews