Met hoeveel personen leefde jullie in huis?
“Ik kom uit een gezin met 8 kinderen, een vader en een moeder, 8 kinderen zijn op nu de dag er veel maar toen was het eigenlijk heel normaal.”
Kunt u nog goed herinneren wat er tijdens de oorlog allemaal gebeurd is?
“Ja, ik was destijds 8 jaar oud, ik weet niet alles meer precies, maar sommige gebeurtenissen staan gewoon in mijn geheugen gegrift, jammer genoeg zijn dat de minder leuke dingen.”
Wat deden uw ouders voor werk tijdens de oorlog?
“Toen de oorlog uitbrak in 1940 woonde wij in Weert, mijn vader werkte daar namelijk bij het spoor als los arbeider. Na 2 jaar werd hij aangesteld als arbeider, daarna werd hij voor een hogere functie (laadmeester) overgeplaatst naar Linne. Daarna ging hij solliciteren in Weert, daar werd hij aangenomen als plaatsvervangend chef. Toen kwam er op station Belfeld een plaats vrij voor chef, daar werd mijn vader aangenomen. Het ritje naar Belfeld werd een paar weken later opgeheven, dus toen werd het station gesloten. Hij had al ontslag genomen in weert, daar kon hij niet meer terug. Toen zijn we uiteindelijk terecht gekomen in Venlo.”
Waar in Venlo woonde u tijdens de oorlog?
“Ik woonde in een huis op de Veldenseweg, als je naar buiten kijkt aan de andere kant van de staat zie je het huis staan. We woonden daar, omdat mijn vader moest onderduiken. Hij moest onderduiken, omdat hij had meegedaan aan de spoorwegstaking. Wij leefden ook in de kelder.”
Waarom leefde u in de kelder en niet op de begane grond?
“In de kelder was het veel veiliger dan op de begane grond of de bovenverdiepingen. Er is ook een keer een granaat bij ons binnen terecht gekomen, die knal vergeet ik nooit meer. Als ik op de begane grond was geweest op dat moment, dan was ik er nu niet meer geweest.”
Wat kan u zich nog herinneren van de bombardementen?
“We hebben zo veel granaten en bombardementen meegemaakt dat ik na een tijd het geluid ervan zo kon herkennen. De granaten en bommen maakten een soort van sissend geluid dus als ik deze hoorde vluchtten we snel naar de kelder.
Wat aten jullie zowel tijdens de oorlog?
“We aten maïspap, alleen maar maïspap, als je geluk had vond je nog bevroren spruitenkoppen waar je dan soep van kon maken, lekker was het niet.”
“Ik weet nog een keer dat we door en hek heen bij de Duitse grens een Duitse boerderij zagen waar we van wisten dat er aardappelen lagen. We zijn toen 4 dagen lang gaan graven zodat we een tunneltje hadden onder het hek door, toen de tunnel klaar was keken we naar links en naar rechts en kropen we er onderdoor. Maarja die Duitsers zijn toch iets minder dom dan we dachten en lagen verstopt in de bosjes met hun groene kleding waardoor we hen niet zagen. Ze zeiden dat we de aardappelen terug moesten leggen en mee moesten komen. We moesten in een zaaltje gaan zitten en we mochten niet weggaan, maar toen de Duitse soldaat weg was zijn we via het raam weggeglipt. Waarschijnlijk wist de soldaat dat we dat zouden doen, ik denk dat hij vond dat de schrik die we hadden op dat moment al een goede straf was voor het proberen te stelen van de aardappelen.”
Betaalden jullie ook met bonnen?
“Ja, we betaalden ook met bonnen, maar boeren wilde veel liever spullen in ruil voor eten. Dan kun je denken aan horloges,(Joodse) kandelaars, hals- kettingen, etc. Mijn vrienden en ik stalen ook veel tijdens de oorlog, want als we dan weer wat sieraden hadden konden we dat weer ruilen voor wat eten.”
Wat voor kleding werd er zowel gedragen?
“Bij mij in de omgeving werd er geen nette kleding gedragen. Het maakte mij niet uit of ik een broek een week of een paar maanden droeg.”
Deden jullie dingen die niet mochten?
“Jazeker deden wij dat, ik weet nog een keer dat we de Hei op zijn gelopen en in een kamp van de Duitsers binnen zijn gedrongen. We hadden er een vliegtuigmitrailleur gestolen met kogels. Dus wij als kinderen dachten dat het een goed idee was om ermee te schieten. We maakten een schietschijf en zetten het klaar. Wat we niet wisten is dat het geweer zo krachtig was want toen we 2 keer hadden geschoten kwamen er mensen naar buiten die zeiden dat we moesten stoppen, we hadden gaten in een glazen gebouw gemaakt.”
Stalen jullie ook dingen van Nederlanders?
“Ja, we stalen alles eigenlijk, nu kun je zoiets niet begrijpen maar toen moest het om te overleven, we stalen horloges, zilver, goud, eigenlijk alles met waarde. Meestal zochtten we voor nachtkastjes want we wisten dat daar meestal de waardevolle spullen lagen. De boeren die eten over hadden hielden van zilver, ze namen geen munten aan maar wel zilveren sieraden in ruil voor wat eten, dat is ook de reden dat we hiervoor gingen zoeken.”
Zijn er nog speciale dingen die u zich kan herinneren?
“Tijdens de oorlog was er een klokkenroof. De Duitsers hadden meer brons nodig in de oorlog om dingen mee te maken. Daarom gingen ze heel veel klokken uit kerken in Nederland halen. Deze klokken bevatten heel veel brons, soms wogen ze bijna 10.000 Kg. De klokken die uit de kerken waren gehaald werden opgeslagen op een binnenplaats. Mijn vrienden en ik zijn ‘s nachts een keertje de binnenplaats binnen geslopen. Daar hebben we foto’s gemaakt van de klokken, dat was illegaal om te doen.”